Misschien heb je wel eens een slang gezien op vakantie in het buitenland. Wat veel mensen niet weten is dat in Nederland ook slangen voorkomen. Ons land telt maar liefst drie slangensoorten, waarvan er één zelfs giftig is! Maar welke soorten slangen zijn dit dan en hoe kun je ze herkennen? In dit overzicht wordt alles duidelijk.
Let op: hanteer wilde slangen nooit! Slangen zijn in Nederland beschermd en mogen daarom niet worden aangeraakt. Daarnaast is het mogelijk dat je een giftige slang aanziet voor een niet-giftige soort met alle gevolgen van dien. Geniet dus gewoon van hun natuurlijke gedrag zonder ze op te pakken.

Ringslang (Natrix natrix)
De meest algemene slangensoort van Nederland is de ringslang. Zijn wetenschappelijke naam is Natrix natrix. Het is een waterslang die voornamelijk langs de randen van slootjes en poeltjes te vinden is. Hier jaagt hij voornamelijk op kikkers en kleine vissen. Een ringslang kan ruim een meter lang worden, maar de meeste exemplaren in Nederland redden dat niet. De slang is ongevaarlijk en leeft soms dicht bij de mens. Je kunt hem bijvoorbeeld tegenkomen bij boerderijen of langs dijken.
Feiten over de ringslang:
- Habitat: Sloten en poelen
- Activiteit: Dagactief
- Giftig: nee
- Herkenbaar aan: Gele ring achter de kop

Gladde slang (Coronella austriaca)
Als je in het oosten van het land een boswandeling maakt, heb je de kans om een gladde slang te spotten. Deze slangensoort dankt zijn naam aan zijn gladde, platte schubben. De gladde slang leeft voornamelijk in open bossen maar kan ook in verlaten tuinen rondkruipen. Ze zijn slank en worden vaak niet langer dan een centimeter of vijfenzeventig. Hoewel de gladde slang erg bijterig kan zijn als hij zich bedreigd voelt, is hij niet gevaarlijk voor de mens.
Feiten over de gladde slang:
- Habitat: Open bossen
- Activiteit: Dagactief
- Giftig: nee
- Herkenbaar aan: Bruine kleur en ronde pupillen

Adder (Vipera berus)
De adder is de enige giftige slangensoort die Nederland rijk is. Hoewel hij vaak niet groter is dan 70 centimeter wil je hier liever niet door gebeten worden. De adder leeft enkel in veengebieden en op heides. Deze gebieden vind je bijvoorbeeld in Drenthe en op de Veluwe. Adders zijn te herkennen aan de duidelijke zigzag tekening op hun rug. Ze jagen op de grond op muizen en andere kleine knaagdieren. Meestal loopt een beet van een adder goed af. Toch kan een beet dodelijk zijn als je zwak bent en een belangrijke ader wordt geraakt. Ga altijd naar de huisarts na een adderbeet.
Feiten over de adder:
- Habitat: Veen en heide
- Activiteit: Dagactief
- Giftig: ja
- Herkenbaar aan: zigzag tekening over de rug

Geen slang! Hazelworm (Anguis fragilis)
De hazelworm wordt vaak aangezien voor slang, maar is dat niet! Officieel is een hazelworm een pootloze hagedis. Als je ze goed bekijkt zien ze er ook niet echt als slang uit. Ze worden maximaal een centimeter of 50 en leven vooral is bosrijke gebieden. De hazelworm kan daar vrij algemeen zijn, en zont nog wel eens op paden en wegen. De hazelworm is niet zo snel als de meeste slangensoorten. Hij voed zich daarom vooral met slakken en insecten.
Feiten over de hazelworm:
- Habitat: Bosgebieden
- Activiteit: Dagactief
- Giftig: nee
- Herkenbaar aan: De kop is even breed als het lijf
Ondanks dat ons kikkerlandje niet bekent staat om het dierenrijk, komen er dus toch drie slangensoorten voor. Het blijven echter bedreigde dieren. Net als alle andere reptielen en amfibieën in Nederland wordt hun leefgebied steeds kleiner. Laten we dus vooral ons best doen om deze diersoorten te beschermen en hun voorkomen te respecteren. Help mee bij het beschermen van natuurgebieden, en leg een vijver aan in je eigen tuin. Zo geef je deze prachtige dieren een eerlijke kans.