
Kalkaanslag, de witte waas waar we allemaal graag vanaf willen. Kalk zien we overal terug, denk maar aan je vaatwasser, waterkoker, douchedeur en wasmachine. Kalkaanslag is vervelend en indien het niet direct wordt behandeld, is het moeilijk om nog weg te krijgen. Gelukkig zijn er wondermiddeltjes als schoonmaakazijn, natuurazijn en zelfs karnemelk. Met deze tips word jij de perfecte kalkbestrijder en laat jij je huis binnen no-time weer stralen. Snel door naar de tips!
Kalkaanslag op natuursteen
Kalkaanslag komt helaas vaak voor op natuursteen in de keuken of badkamer. Natuursteen is erg populair, maar de perfecte bron voor kalk. Wil je dit verwijderen? Gebruik dan NOOIT azijn. Wel kun je met azijn checken of het echt kalk is wat er op jouw stenen zit. Laat een klein druppeltje azijn op je steen vallen en kijk of het begint te schuimen. Schuimt het, dan is het kalk. Bij geen schuimend effect is het geen kalk, maar iets ander. In het geval van kalk kun je het beste gebruik maken van een kalksluier verwijderaar of HG natuursteen cement. Als beste kun je de hulp inschakelen van een natuursteen-expert als Floorcare.nl. Natuursteenexperts kunnen de beste tips & tricks geven en komen zelfs aan huis indien dit nodig is. Weet je geen raad? Schakel dan een natuursteenexpert in!
Kalkaanslag in de badkamer
Ook in de badkamer zien we kalkaanslag overal. Let maar eens goed op de wc, douchekop, kranen en douchedeur. Deze middelen zijn het beste te behandelen met schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn dood het kalk als het ware en laat alles weer lekker glimmen. Het beste is om de schoonmaakazijn een tijdje te laten intrekken, het beste hiervoor is een tijdsbestek van 24 uur. Dit is niet ideaal wanneer je de badkamer moet gebruiken, maar ga je een nachtje weg is dit zeker mogelijk. Aangezien schoonmaakazijn niet zo lekker ruikt en het slecht is voor onze gezondheid kun je kalkaanslag in de badkamer natuurlijk het beste voorkomen. De ideale tips hiervoor is om alles goed schoon en vooral droog te maken na gebruik. Zonder vochtigheid ontstaat er ook geen kalk. Ook kun je schoonmaakazijn vervangen door karnemelk, maar of dit nu zo fris ruikt, is ook maar de vraag.
Kalkaanslag in je strijkijzer
Ook in en op het strijkijzer zitten veel kalkresten verstopt. Dit zorgt ervoor dat strijken lastiger wordt en soms zelfs vlekken kan geven. Deze kalkresten zitten vooral in de stoomgaatjes van de zool verborgen. Om deze stoomgaatjes schoon te maken, bedek je de zool met een theedoek vol natuurazijn. Nu laat je het strijkijzer twee uur koud op de natte doek staan en spoel je hem daarna af. Nu zijn de stoomgaatjes weer schoon. Ook kun je je strijkijzer ontkalken door het reservoir te vullen met water en natuurazijn. Vervolgens laat je hem warm worden, enkele minuten stomen en klaar is de klus! Voor het beste strijkresultaat is het dus helemaal niet moeilijk om je strijkijzer kalkvrij te houden.
Blij met de tips in dit artikel? Bezoek Wijwonenfijn.nl regelmatig voor meer praktische huishoud tips!